EN GR
Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη
 
Περισσότερες λεπτομέρειες
Απόκρυψη λεπτομερειών
1
Μαία, MSc, PhD, Γ.Π.Ν. "Αλεξάνδρα", Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Μαιευτικής, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
 
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2008-01-01
 
 
ΕΛΕΥΘΩ 2008;13(1):18-24
 
ΠΕΡΊΛΗΨΗ
Η σημασία της διατροφής στα στάδια της ζωής δεν μπορεί να αμφι­σβητηθεί  Υπάρχουν όμως καί ιδιαίτερες περίοδοι στη ζωή του ανθρώ­που, που ο ρόλος της διατροφής γίνεται ακόμη σπουδαιότερος. Μεταξύαυτών είναι και η περίοδος της εγκυμοσύνης. Στη διάρκεια της κύησης ηγυναίκα υπόκειται σε πολλές φυσιολογικές, ορμονικές, ψυχολογικές καισωματικές μεταβολές, αλλά και αλλαγές στο μεταβολισμό όπως και στιςδιατροφικές ανάγκες.  Οι Μαίες-Μαιευτές είναι χρήσιμο να έχουν γνώ­σεις που καλύπτουν τις καθημερινές απορίες, που μπορεί να προκύψουνστις έγκυες που παρακολουθούν.Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να δώσει επιγραμματικά και συμπυκνω­μένα κάποιες από τις βασικές αρχές της υγιούς διατροφής, που μπορείνα φανούν χρήσιμες στους συναδέλφους και στις έγκυες που παρακο­λουθούν. Αναφέρονται οι διατροφικές ανάγκες των εγκύων γυναικών σεενέργεια, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και οι εύ­κολες πηγές τροφίμων τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναί­κες για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές.  Ο ρόλος των Μαιών-Μαιευτώνθα πρέπει να είναι συμβουλευτικός σ’ αυτό τον τομέα. Ωστόσο,  δεν θαπρέπει να υπάρχει δισταγμός να αναζητηθεί η συνδρομή των πιο εξειδι-κευμένων επιστημόνων της ειδικότητας αυτής, των διαιτολόγων-διατρο-φολόγων, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται σκόπιμο
ISSN:1106-6822
Journals System - logo
Scroll to top