Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη
Περισσότερες λεπτομέρειες
Απόκρυψη λεπτομερειών
1
Μαία, MSc, PhD, Γ.Π.Ν. "Αλεξάνδρα", Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Μαιευτικής, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2008-01-01
ΕΛΕΥΘΩ 2008;13(1):18-24
ΠΕΡΊΛΗΨΗ
Η σημασία της διατροφής στα στάδια της ζωής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί Υπάρχουν όμως καί ιδιαίτερες περίοδοι στη ζωή του ανθρώπου, που ο ρόλος της διατροφής γίνεται ακόμη σπουδαιότερος. Μεταξύαυτών είναι και η περίοδος της εγκυμοσύνης. Στη διάρκεια της κύησης ηγυναίκα υπόκειται σε πολλές φυσιολογικές, ορμονικές, ψυχολογικές καισωματικές μεταβολές, αλλά και αλλαγές στο μεταβολισμό όπως και στιςδιατροφικές ανάγκες. Οι Μαίες-Μαιευτές είναι χρήσιμο να έχουν γνώσεις που καλύπτουν τις καθημερινές απορίες, που μπορεί να προκύψουνστις έγκυες που παρακολουθούν.Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να δώσει επιγραμματικά και συμπυκνωμένα κάποιες από τις βασικές αρχές της υγιούς διατροφής, που μπορείνα φανούν χρήσιμες στους συναδέλφους και στις έγκυες που παρακολουθούν. Αναφέρονται οι διατροφικές ανάγκες των εγκύων γυναικών σεενέργεια, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και οι εύκολες πηγές τροφίμων τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. Ο ρόλος των Μαιών-Μαιευτώνθα πρέπει να είναι συμβουλευτικός σ’ αυτό τον τομέα. Ωστόσο, δεν θαπρέπει να υπάρχει δισταγμός να αναζητηθεί η συνδρομή των πιο εξειδι-κευμένων επιστημόνων της ειδικότητας αυτής, των διαιτολόγων-διατρο-φολόγων, σε περίπτωση που αυτό κρίνεται σκόπιμο