Ποσότητα μητρικού γάλακτος - Γαλακταγωγό
Περισσότερες λεπτομέρειες
Απόκρυψη λεπτομερειών
1
Μαία, Msc, PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Μαιευτικής ΤΕΙ Αθηνών, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ.Μ.Α
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2010-07-01
ΕΛΕΥΘΩ 2010;15(3):115-117
ΠΕΡΊΛΗΨΗ
Για αρκετούς αιώνες, όταν το γάλα της θηλάζουσας μητέρας δεν ήτανεπαρκές, τη συμβούλευαν να χρησιμοποιεί τροφές που λειτουργούσαν ωςγαλακταγωγό. Οι τροφές αυτές απαντώνται σχεδόν σε όλες τις κοινωνίεςκαι είναι συγκεκριμένες για την καθεμία. Στην Ελλάδα συστήνονταν απόεπαγγελματίες υγείας μέχρι και τη δεκαετία του 70. Στη συνέχεια, στιςμελέτες που έγιναν από διεθνείς οργανισμούς, φάνηκε ότι η ποσότητα τουμητρικού γάλακτος επηρεάζεται από τη συχνότητα των θηλασμών, από τοαντανακλαστικό ροής και από τη γενικότερη κατάσταση της θηλάζουσας,και όχι από τη χρήση των γαλακταγωγών τροφών. Πιθανώς αυτές έμμεσανα αυξάνουν την αυτοπεποίθηση της θηλάζουσας ή να τη χαλαρώνουν καιέτσι να υπάρχει επιρροή στην παραγωγή του γάλακτος.